Eelt

Dit is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten. Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite wordt eelt gevormd als reactie van de huid. Als een soort verdedigingsmechanisme ontstaat een natuurlijke huidlaagverdikking. Eelt is dode huid.

Door wrijving worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg. Omdat eelt dode huid is, is het verwijderen van eelt pijnloos, mits het professioneel wordt verwijderd.

Eelt verwijderen Pedicure en voetverzorging Heerenveen

Kloven

Dit zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. Na een behandeling zal de pedicure je advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

pijn aan een likdoorn

Likdoorn

Een likdoorn is een (meestal) pijnlijke eeltverdikking aan de voet. Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt.

Een likdoorn is dus zeker geen onbenullig probleem! Een likdoorn ontstaat door druk. Dit kan de schoen zijn, overgewicht of standsafwijking van botten in de voet. Vaak ook een combinatie van factoren. De pijnlijke likdoorn kan worden verwijderd door de pedicure. Deze behandeling is vaak nagenoeg pijnloos.

De pedicure checkt een paar keer waar de plek exact is en zal verder geen druk op de plek uitoefenen. Wanneer de druk op de huid blijft bestaan, blijft ook de likdoorn op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden opgeheven. Soms is een eenvoudige aanpassing (steunzooltje) of afwisseling van schoeisel de oplossing.

Zweetvoeten

Zweetvoeten kunnen het gevolg zijn van voetschimmel of andersom. De penetrante, onaangename geur wordt als zeer hinderlijk ervaren. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk tot een infectie leiden. Vraag de pedicure om advies.

Ingegroeide teennagels

Nagels die ingroeien zijn zeer pijnlijk. Met name de nagel van de grote teen. Het beste is zo snel mogelijk actie te ondernemen, voordat de nagel rondom gaat ontsteken. Er kan namelijk een infectie ontstaan als de nagelpunt het weefsel binnendringt. Ontstoken ziet de teen er rood en gezwollen uit en de pijn is vaak ondraaglijk. Zelfs in bed, als het laken erop rust.

Een groot risico vormen slecht passende schoenen. Zo zijn er te smalle schoenen, waarbij er teveel zijwaartse druk ontstaat, maar ook schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen.

Verkeerd knippen of te kort knippen, veel transpireren en veel baden zijn ook aanwijsbare oorzaken.
Wanneer de nagel verkeerd of te kort wordt geknipt geeft dat voor de korte termijn verlichting vanwege drukvermindering. Maar uiteindelijk is het uitstel. De zachte huid van de teentop, die eigenlijk door de nagel beschermd moet worden, krijgt alle gelegenheid zich om de nagel heen te krullen, met als gevolg: het opnieuw ingroeien van de nagel.

ingegroeide teennagels kwalen pedicure

Hoe voorkom je ingroei van nagels?

  • Knip nagels langs de bovenkant van de teen recht af.
  • Knip de hoeken niet in!
  • Neem geen sodabadjes, die de huid extra zacht maken, waardoor de nagel alle kans heeft in te groeien.
  • Draag geen strakke sokken of (te) kleine schoenen. Door druk van buitenaf worden de teennagels tegen elkaar geduwd en kan de nagelrand diep in de huid snijden.
  • Ga nooit zelf prutsen aan een ingroeiende teennagel, maar raadpleeg een gediplomeerd pedicure. Zij kan in veel gevallen de nagel drukvrij leggen, zodat deze ongestoord kan groeien.

Voetschimmel en schimmelnagel

Schimmels zijn eigenlijk heel kleine plantjes. Alleen onder een microscoop zijn ze te zien. Voetschimmels groeien in de huid van de voeten, vooral tussen de tenen. Ze kunnen roodheid, blaasjes, velletjes en kloofjes veroorzaken die jeuken of pijn doen.

Voetschimmels groeien ook in en rond de teennagels. De nagels worden dan dik, geel en bros. Schimmelnagels ontsieren de voet en de pedicure kan een behandelplan opstarten om te proberen de schimmel aan te pakken. De pedicure zal de aangedane nagels dun en glad frezen.

Daarna is het de taak van de cliënt om het schimmeldodende middel te gaan gebruiken. Dit vergt doorzettingsvermogen en een lange adem. De grootste kans op succes wordt geboekt als de cliënt volhardt in het dagelijks gebruik van het product en met regelmaat de nagel door de pedicure laat frezen.

instrumenten schimmelnagels