Comfortabel schoeisel is een belangrijk aspect bij deze genoemde activiteiten. Zit de voet niet goed in een schoen, dan kun je op kwalen en ongemakken wachten. Op welke ongemakken ik doel? Denk bijvoorbeeld aan likdoorns, eelt en ingroeiende teennagels  Om die pijnklachten te voorkomen geef ik in deze blog een aantal tips en aandachtspunten. Mochten zich onverhoopt toch klachten aandienen, dan kan een bezoek aan de pedicure vaak uitkomst bieden! In dat geval kun je uiteraard een afspraak maken.

sportschoenen

Sporten

Wil je winnen? Dan aan de basis beginnen!

Hardlopen, tennissen, voetballen, maar ook dansen: bij alle actieve sporten zijn de voeten van het grootste belang. Zij staan aan de basis van goede prestaties.

Wanneer voeten in goede conditie zijn, zullen hardlopers sneller zijn, dansers wendbaarder en voetballers succesvoller.

Bij vrijwel alle sporten worden voeten extra belast. Geschikte sportschoenen zorgen voor een goede demping en stabiliteit.

Is dit niet het geval dan kan er veel druk komen op spieren en gewrichten zodat er overbelasting en blessures kunnen ontstaan. Blessures die nogal eens voorkomen bij sporters zijn hielspoor of een marsvoet.

Kies voor een sportschoen met vetersluiting. Die kun je goed vaststrikken. Vervang je sokken zonodig tijdens de rust. Dit ter voorkoming van blaren en overmatige transpiratie.

Let er op dat de schoen is aangepast aan de te beoefenen sport. Het is verstandig om bij het kopen van sportschoenen hulp te vragen van een specialist; het aanbod is simpelweg te uitgebreid!

Dansen

De juiste maat is erg belangrijk bij de aanschaf van je dansschoen. Ja, natuurlijk, dat ligt voor de hand, zou je misschien zeggen. Maar iemand die op slecht zittende schoenen heeft gedanst, weet genoeg.

Vooral als er veel gedraaid wordt is het belangrijk dat de schoen naast een goede pasvorm ook stevig zit. Het dragen van dansschoenen verandert niet alleen je houding, maar ook je balans en de manier waarop je beweegt.

Draag je schoenen ook tijdens het oefenen om aan het verschil te wennen en let extra op je lichaamshouding.

dansschoenen
voorraad schoenen

De goede schoen

 Ga je nieuwe schoenen kopen? Pas altijd beide schoenen; links en rechts. Het is niet afwijkend als de ene voet langer is dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.

De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen in de breedte, maar ook in de hoogte. Nagels en tenen komen snel in de knel waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Zit een schoen in de winkel al niet lekker? Laat je niets wijsmaken: schoenen lopen niet uit. De schoen is dan gewoon te klein of te smal. Het bovenleer kan hooguit wat soepeler worden tijdens het gebruik, waardoor het zich aanpast aan het model van je voeten.

Naarmate wij ouder worden neemt de lengte van onze voeten toe. Niet omdat ze gegroeid zijn, maar omdat de banden wat slapper zijn geworden en de voet wat uitzakt. Koop in dat geval schoenen een maat groter dan je gewend bent.

Kinderschoenen

 Zolang een kind zelf nog niet loopt, zijn schoenen af te raden. De banden en spieren van kindervoetjes ontwikkelen beter zonder schoenen. Let op: kinderen maken een snelle groeifase door in de leeftijd tussen 12 en 14 jaar.

Controleer bij kinderen de voeten regelmatig. Dit is te controleren door het kind met de voet zover mogelijk naar voren te laten schuiven in de schoen. De ruimte bij de hiel moet voldoende zijn om een vinger tussen te leggen. Handig hulpmiddeltje bij twijfel: Zet de voet op een stuk karton of papier. Maak een omtrek van de voet en knip het uit. Beoordeel of het uitgeknipte model ook daadwerkelijk goed in de schoen past. Kindervoeten zijn namelijk zo flexibel dat ze zonder problemen schoenen kunnen verdragen die twee maten te klein zijn!

Laat een kind nooit op tweedehands schoenen lopen; die zijn al gevormd.

Pedicure en voetverzorging Heerenveen
naaldhakken rendez voetje

Stiletto’s: de onweerstaanbare uitstraling

Het dragen van schoenen met een hak verandert je houding waardoor er druk komt te staan op je voorvoet en onderrug. Voor je lichaam is een hakje van 2-3 centimeter optimaal. Wissel hoge hakken regelmatig af met lagere hakken of platte schoenen om de bal van je voet niet al te veel te belasten. Maak daartoe een ‘hakkenplanning’: ’s avonds een feest? Dan ga je overdag met platte schoenen naar je werk. Wissel het liefst verschillende modellen schoenen af om hardnekkige, plaatselijke drukplekken te voorkomen.

De stelregel voor het lopen op hakken is dat, als je de schoen aan hebt en je op je tenen gaat staan, je hak een paar centimeter van de grond komt. Deze ruimte heb je nodig om je voet af te wikkelen tijdens het lopen. De naaldhakken op de foto zijn overduidelijk véél te hoog en te klein.